torsdag den 27. marts 2014

Jord til bord - Fladbrød





Fuldkornsfladbrød med peberfrugt-gulash og lille salat








Jord til bord - gruppeopgave
Til at få en tilgang til mad fra gamle dage, er det absolut nødvendig at kigge på de forskellige tilberedningsformer. De fleste tilberedningsformer har ind til nu ikke forandret sig. Der bliver stadigvæk kogt med ild i overført betydning med varme kogeplader,  med ild (gasflamme) og der bliver stadigvæk tørret og røget fisk og kød til at lave maden  holdbar. Det som har ændret sig meget er tilsætningsstofferne, som skal forbedre transport og holdbarheden eller forstærke smagen. Desuden er  madmængderne, som forbruges også stiget til en mængde, at meget bliver smidt væk. Et andet eksempel er de statslige og europæiske levnedsmiddelnormer, som bestemmer størrelse og form af dyrkede grøntsager eller opdrættet kvæg. Derfor bliver en stor del af produkterne udsorteret, brændt eller komposteret. 


Derfor mener jeg: ” Keep it simple.”
Men, det må man indskrænkende sige, når man ikke kun vil spise rå kartofler eller blodig svinekam, det koster tid og penge at spise godt og tilberede sin egen mad.
Når man går op i sund mad, så er man også nødt til at købe regional og muligst økologisk. Og, et stort og, man skal have tiden til at selv koge og bage og være tilfreds med produkterne, som ikke smager så utroligt intensiv som færdig pulversuppe eller som har sådan en god elastisk, sprød og frisk konsistence, som brød fra bageren.

 

Hver som har bagt boller derhjemme, ved at de ikke er sprøde. Hver som koger derhjemme ved at det ikke smager sådan som de færdigprodukter, man kan købe i supermarkeder.
Det er derfor også meget vigtigt og relevant at henføre børn i en tidlig alder til sund mad. Og det naturligvis i institutionen og i medarbejde med forældrene, at man kan motiver børn til at få sunde spisevaner.
Den didaktiske tilgang kan varieres på mangfoldig vis, fordi mad er en daglig aktivitet, som berører os sansemæssig, motorisk, kulturel og social.




 

Fladbrød/Brødtallerken
Efter at have efterforsket på internettet hvordan korn bliver til brød i løbet af tiden, kom jeg på tanken at lave brødtallerkener. De blev i middelalderen bagt til at spise kød og lignende på. Det vil sige istedet for en tallerken af træ, tin eller sølv blev der brugt en tallerken af brød. Jeg har læst at det var en skik at give den fuldsugede brødtallerken til de fattige som almisse. (Men for det kunne jeg desværre ikke finde nogen beviser for) 

 
Indtil det 10. århundrede spiste de fleste mennesker grød af forskellige kornarter. Efter ca. det 13. århundrede blev det så også ved de fattige sædvanlig at spise brød. Brødet, som blev bagt var en meget holdbar føde. Det efter tiden meget hårde brød blev hakket i småstykker og spist med suppe. Krummerne blev brugt til at jævne suppe eller lignende.



Fremgangsmåde
Jeg har valgt at lave brødet så oprindelig som muligt, derfor har jeg købt groft hvedemel og en femkornsblanding som jeg blandet med hvedemel som klister.
Opskrift:
-          100 gr fuldkornsblanding (spelt, rug, byg, havre
-          100 gr hvedemel
-          100 gr groft hvedemel
-          300 ml varmt vand
-          lidt salt
Alt bliver blandet. Efter 30 min. kan man komme dejen ind i en pande og bage dem på begge sider i 5 min.
Brødet kan så spises på eller med en gryderet mm.






Ingen kommentarer: