Fuldkornsfladbrød med peberfrugt-gulash og lille salat |
Jord til bord - gruppeopgave
Til at få en tilgang til mad fra gamle dage, er det absolut nødvendig at
kigge på de forskellige tilberedningsformer. De fleste tilberedningsformer har
ind til nu ikke forandret sig. Der bliver stadigvæk kogt med ild i overført
betydning med varme kogeplader, med ild
(gasflamme) og der bliver stadigvæk tørret og røget fisk og kød til at lave
maden holdbar. Det som har ændret sig
meget er tilsætningsstofferne, som skal forbedre transport og holdbarheden
eller forstærke smagen. Desuden er madmængderne,
som forbruges også stiget til en mængde, at meget bliver smidt væk. Et andet
eksempel er de statslige og europæiske levnedsmiddelnormer, som bestemmer størrelse
og form af dyrkede grøntsager eller opdrættet kvæg. Derfor bliver en stor del
af produkterne udsorteret, brændt eller komposteret.
Derfor mener jeg: ” Keep it simple.”
Men, det må man indskrænkende sige, når man ikke kun vil spise rå kartofler
eller blodig svinekam, det koster tid og penge at spise godt og tilberede sin
egen mad.
Når man går op i sund mad, så er man også nødt til at købe regional og
muligst økologisk. Og, et stort og, man skal have tiden til at selv koge og
bage og være tilfreds med produkterne, som ikke smager så utroligt intensiv som
færdig pulversuppe eller som har sådan en god elastisk, sprød og frisk
konsistence, som brød fra bageren.
Hver som har bagt boller derhjemme, ved at de ikke er sprøde. Hver som
koger derhjemme ved at det ikke smager sådan som de færdigprodukter, man kan
købe i supermarkeder.
Det er derfor også meget vigtigt og relevant at henføre børn i en tidlig
alder til sund mad. Og det naturligvis i institutionen og i medarbejde med
forældrene, at man kan motiver børn til at få sunde spisevaner.
Den didaktiske tilgang kan varieres på mangfoldig vis, fordi mad er en daglig
aktivitet, som berører os sansemæssig, motorisk, kulturel og social.
Fladbrød/Brødtallerken
Efter at have efterforsket på internettet hvordan korn bliver til brød i
løbet af tiden, kom jeg på tanken at lave brødtallerkener. De blev i
middelalderen bagt til at spise kød og lignende på. Det vil sige istedet for en
tallerken af træ, tin eller sølv blev der brugt en tallerken af brød. Jeg har
læst at det var en skik at give den fuldsugede brødtallerken til de fattige som
almisse. (Men for det kunne jeg desværre ikke finde nogen beviser for)
Indtil det 10. århundrede spiste de fleste mennesker grød af forskellige
kornarter. Efter ca. det 13. århundrede blev det så også ved de fattige
sædvanlig at spise brød. Brødet, som blev bagt var en meget holdbar føde. Det
efter tiden meget hårde brød blev hakket i småstykker og spist med suppe.
Krummerne blev brugt til at jævne suppe eller lignende.
Fremgangsmåde
Jeg har valgt at lave brødet så oprindelig som muligt, derfor har jeg købt
groft hvedemel og en femkornsblanding som jeg blandet med hvedemel som klister.
Opskrift:
-
100
gr fuldkornsblanding (spelt, rug, byg, havre
-
100
gr hvedemel
-
100
gr groft hvedemel
-
300
ml varmt vand
-
lidt
salt
Alt bliver blandet. Efter 30 min. kan man komme dejen ind i en pande og
bage dem på begge sider i 5 min.
Brødet kan så spises på eller med en gryderet mm.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar