mandag den 31. marts 2014

Jord til bord - Surdejsbrød

I sammenhæng med læsningen af informationer til fremstilling af fladbrød, som bruges som brødtallerkener, hvorpå der spistes madretter i middelalderen, læste jeg også af fremstillingen af surdejsbrød.
Romernes daglig ret var helt klart grøden, som blev spist med kød og grøntsager. Da grøden var meget populær, var udviklingen hen til brødet mere langtsom, end ved grækerne, som allerede bagte og spiste brød 500 år fvt.

Salg af brød
(http://www.kagekonen.webbyen.dk/vishjemmeside_privat.asp?mode=top_frame&id=631470&side=&webside=4804272) 


"Ligesom i vore dage, var der mange forskellige brødopskrifter i romerriget, og de enkleste brød var bagt af vand og mel.Det dyreste brød, som var forbeholdt overklassen, var bagt af de allerfineste melkvaliteter og fandtes i to typer: ”panis e polline” og ”panis e flore” Disse brød var både sjældne og dyre. Det mest almindelige brød var bagt af groft mel og kejser Augustus foretrak f.eks. et brød af mellemkvalitet, men groft. Datidens brød var typisk rundt og delt i otte dele. Denne brødtype kan man den dag i dag finde i det sydlige Italien.
Brødene var på den tid tunge og kompakte, da man ikke kendte til gær som hævemiddel, i stedet brugte man forskellige former for surdej. " 
(http://www.kagekonen.webbyen.dk/vishjemmeside_privat.asp?mode=top_frame&id=631470&side=&webside=4804272)  


 Romernes grovbrød

(http://www.kagekonen.webbyen.dk/vishjemmeside_privat.asp?mode=top_frame&id=631470&side=&webside=4804272) 



Da jeg gerne ville bage et brød uden gær og ikke fladbrød i pande eller på åben ild, som ikke førte til et tilfredsstillende resultat indtil nu, ville jeg gerne prøve surdejsbrød. En af fordelene er at man ud over mel ikke skal købe et industrial fremstillet produkt og man derigennem er autonom hvor og hvornår man vil bage brødet. 

 
Melblandingen


Den eneste ulempe ved surdej er at man skal vente nogle dage til surdejen er klar.
Fremstillingen er ret simpel. Jeg har blandet hvedemel, groft hvedemel og en femkornsblanding sammen i lige dele med den samlede del mængde på vand. Det bliver æltet godt sammen og så ladt stå ved ca. 20 graders. Efter 4 dage lugtede surdejen, virkeligt surt, næsten af eddike. Så blandede jeg surdejen med samme mængde af ovennævnte dej og bagede det i ca. 1 time.


Selvlavet surdejsbrød - elastisk, med dejlig skorpe og meget smagfuld.


Jeg kan godt forestille mig denne produktionsforløb som aktivitet i en børnehave. Fremstillingen er enkelt, den tager tid. I dette tidsrum kunne man tænke og snakke over andre bageprodukter.   

Ingen kommentarer: